Broer en zus | Hoe gaat dat bij ons?

Inmiddels is Luca al drie maanden grote broer en heeft best een ontwikkeling doorgemaakt in zijn nieuwe taak. Ben je benieuwd hoe Luca heeft gereageerd op zijn zusje en hoe hij nu als grote broer is? Wil je weten hoe wij de broer-en-zus-band tot nu toe hebben gestimuleerd? En wil je weten hoe wij het als ouders ervaren om Luca als groter broer en Nova al kleine zus te zien? Je leest het vandaag op mijn blog.

De band die een broer en zus hebben, is voor mij nieuw. Zelf heb ik, zoals de meeste wel zullen weten, een zusje. Hoewel…ZusJE? Ze wordt bijna 23 dus zo ‘je’ is ze niet meer. Ondanks dat, blijft ze natuurlijk wel altijd mijn kleine zusje. Hoe de band als zus-zus werkt, snap ik dus. Of zo’n band anders is als broer en zus, weet ik eigenlijk niet. Dat is iets wat we de komende jaren gaan ontdekken.

Vroeger zei ik altijd dat het mij geweldig leek om eerst een zoon te krijgen en daarna een dochter. De gedachte erachter was namelijk dat de grote broer zijn kleine zusje dan tijdens het buiten spelen, op school en tijdens het uitgaan in de gaten kon houden en een beetje kon beschermen. Dat klinkt natuurlijk erg idealistisch, maar zo zag ik dat toen voor mij. Nu hoop ik nog steeds dat Luca straks een grote en stoere broer is die een oogje in het zeil houdt als dat nodig is.

Voorbereidingen op de nieuwe taak ‘grote broer’
Tijdens mijn zwangerschap hebben we Luca overal bij betrokken. We hebben hem vanaf het begin uitgelegd dat er een baby in mijn buik groeide en als de baby groot genoeg was, geboren zou worden en ook bij ons thuis zou komen wonen. Later kreeg ‘de baby’ meer vorm en werd het ‘een zusje’. We namen Luca mee naar enkele bezoekjes aan de verloskundige, uiteraard ging hij mee naar de babywinkels en ook hebben we hem gevraagd of de baby in zijn oude bedje mocht slapen (nadat hij zijn nieuwe kamer goedgekeurd en ingeburgerd had).

Luca wist dat er iets bijzonders was aan mijn buik, wilde af en toe voelen en luisteren en probeerde op zijn manier voorzichtig te doen. Toen Nova eenmaal geboren was en mijn buik niet meer zo groot was, was het voor hem ook gelijk klaar met mijn buik. Geen kusje meer op mijn buik of even aan mijn buik voelen. Alsof hij dus heel goed wist dat de inhoud van mijn buik nu in de wieg lag.

En dan ben je opeens grote broer
Dat was maar raar. Ik in bed, een klein baby’tje in het wiegje of bij mij op schoot. In het begin vond Luca het heel raar en moest hij best wennen. Hij wilde haar in het begin alleen maar een heel snel kusje geven en naar haar kijken als ze in het wiegje lag te slapen, dichterbij vond hij heel spannend. We hebben dat ook gewoon zo gelaten. Hij mocht in zijn eigen tempo aangeven wanneer hij meer wilde weten en zien van zijn zusje. Natuurlijk vond ik het heel jammer dat hij haar niet op schoot wilde in het begin, want hoe leuk zijn die foto’s, maar dat was niet het belangrijkste.

Na een week of zes begon hij te wennen en mocht ze dichterbij komen. Hij had afgekeken dat Nova vaak op mijn buik lag en dat leek hem ook wel wat. Dus huppatee: Luca liggen op de bank en Nova boven op hem. Hoe lief was dat. Zijn handjes om haar heen en ik er natuurlijk naast om te zorgen dat er geen ongelukken gebeurde. Na een seconde of vijf was het genoeg, maar dat geeft niets. Ik was trots en natuurlijk is dat op foto vastgelegd!

En hoe gaat het nu, drie maanden later?
Inmiddels is Nova al ruim drie maanden bij ons en hebben we toch al best een ontwikkeling in de broer-zus band gezien. Luca kan bijvoorbeeld spontaan komen kroelen met zijn zusje of komt haar kusjes brengen. Als we ergens naar toe gaan ,vraagt hij of Nova ook mee gaat. Als Nova in de Maxi-Cosi ligt, zorgt Luca ervoor dat de voetzak netjes over haar heen ligt en wiebelt hij met het handvat, zodat ze stopt met huilen (want Maxi-Cosi’s zijn niet leuk om in te liggen, aldus Nova). Ook vinden ze het allebei heel leuk om op het boxkleed op de grond te liggen. Ik leg Nova altijd onder een dekentje met een knuffeltje neer. Dat wil grote broer dan ook wel. Als ik Nova op haar buik neerleg, kom Luca er op zijn buik naast liggen en zoekt echt contact met haar. Vandaag was het ook super schattig. Luca kwam al zijn klei aan Nova laten zien: ‘Kijk Nova, blauwe klei’ en weer terug om een ander potje te pakken. ‘Kijk Nova, klei in doos’. Ik heb natuurlijk smakelijk zitten lachen en namens Nova antwoord gegeven op alles dat hij kwam laten zien.

Ik kan in ieder geval enorm genieten als ik die twee samen zie liggen op het boxkleed of als Luca plotseling zijn zusje even een kus komt geven. Dat zijn echt van die smelt-momentjes. Hopelijk blijven ze zo lief voor elkaar!

Wat is onze taak tot nu toe geweest?
Ik kan niet echt zeggen dat wij een enorme taak hebben gehad. We hebben Luca zijn eigen tempo laten bepalen. Natuurlijk hebben we iedere keer wel gevraagd of hij Nova en kusje wilde geven, haar even wilde vast houden of even met haar wilde spelen. Als zijn antwoord nee was, was dat prima. Als zijn antwoord ja was, zorgden we voor de vervolgactie. Ik denk dat Luca heel goed snapt dat Nova nog veel aandacht nodig heeft, omdat ze nog zo klein is. Ook snapt hij heel goed dat ik haar van melk voorzie en dat ze daarom iedere keer bij mij ligt. Hij kan ook heel goed aangeven dat hij soms even alleen met mij wil kroelen. Dan komt hij vertellen dat Nova naar papa of in de box moet en komt daarna heerlijk even bij mij liggen.

Ik denk dat het vooral belangrijk is om te kijken wat het kind zelf aangeeft en daar op in te spelen. Ik denk dat je vooral niet moet pushen, omdat zoiets vaak uiteindelijk vaak averechts werkt. We zitten hier nog niet in de fase dat ze ruzie kunnen maken om speelgoed, dat is iets waar we over een aantal maanden misschien mee te maken zullen krijgen. En hoe we daarmee om z ullen gaan, zal de tijd leren 🙂

Hoe heb jij bij jouw kindjes het ‘grote broer’ of ‘grote zus’ worden ervaren?

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.