Invulboeken voor je kind

Invulboeken voor tijdens je zwangerschap, invulboeken voor je kraamtijd, invulboeken voor het eerste jaar van de baby en invulboeken voor de schooljaren van je kind. Je kunt er tegenwoordig bijna niet meer omheen. Het stikt hier in huis van de invulboeken en ik vul ze graag in. Vandaag laat ik je zien welke invulboeken wij allemaal hebben en vertel ik je meer over hoe en wanneer ik de boeken invul.

Tijdens de zwangerschap
Al voordat ik zwanger was, haalde ik de invulboeken om mijn zwangerschap te kunnen volgen in huis. Eenmaal zwanger ging ik trouw elke week aan de eettafel of op de bank zitten met dezelfde pen. Ik vulde braaf mijn gewicht in, beantwoordde alle vragen en noteerde ook elke week iets persoonlijks over die week. Als ik bijvoorbeeld een afspraak had gehad bij de verloskundige schreef ik daar wat over, over mijn misselijkheid noteerde ik dingen en als er andere bijzonderheden waren, noteerde ik dat ook.

Ik heb twee keer voor hetzelfde invulboek gekozen. Een boek met veel informatie over het verloop van de zwangerschap. Nu moet ik wel zeggen dat ik tijdens mijn eerste zwangerschap alle informatie zes keer las. Tijdens mijn tweede zwangerschap heb ik mij meer gefocust op het invullen van het boek en heb ik een groot gedeelte van de informatie niet echt gelezen, omdat ik alles nog wist en de informatie ook via verschillende apps kreeg.

Tijdens mijn zwangerschap van Nova heb ik een aantal keer mijn vorige zwangerschapsboek erbij gepakt. Ik wilde weten met hoeveel weken ik toen last van mijn bekken had gekregen, wanneer het spugen toen was gestopt en wanneer ik bijvoorbeeld de eerste schopjes voelde. Sommige dingen wilde ik opzoeken, maar bleek ik bijvoorbeeld niet opgeschreven te hebben. Dat zijn dan de dingen waar ik nu van geleerd heb en dat dit keer wel opgeschreven heb.

Baby’s eerste jaar
Natuurlijk is elk jaar van je kindje bijzonder, maar zo’n allereerste jaar heeft toch net iets extra’s. Je maakt alle jaargetijden voor het eerst met elkaar mee, maar ook de feestdagen en andere bijzondere momenten. Ook is zo’n eerste jaar een jaar van vele mijlpalen: het eerste lachje, omrollen, zitten, staan, de eerste brabbels en misschien zelfs al wel een eerste woordje, de eerste hapjes en baby’s groeien het eerste jaar ontzettend hard. Bepaalde dingen vergeet je, ondanks dat je enorm je best doen om dingen te memoriseren. Daar zijn de invulboeken leuk voor. Ook is het leuk om jaren later zelf nog eens terug te lezen of mee te geven als je kind het huis uit gaat of zelf ooit een kindje mag krijgen.

Voor Luca had ik twee verschillende invulboeken van zijn eerste jaar. Ik heb de boeken braaf bijgehouden en zo goed mogelijk geprobeerd in te vullen. Veel vragen overlapten, maar lang niet alles. Alle pagina’s zijn ingevuld, er moeten alleen nog steeds foto’s ingeplakt worden (die moet ik trouwens ook nog bestellen). Dat is iets dat er eigenlijk helemaal bij in is geschoten. Natuurlijk heb ik wel een fotoboek van zijn eerste jaar gemaakt, maar het bestellen van losse foto’s om in te plakken moet ik gewoon nog steeds doen. Wie weet nog ergens in mijn verlof?

Voor Nova heb ik nu ook weer een invulboek voor haar eerste jaar. Op dit moment is ze nog maar zeven weken oud en heb ik nog maar een paar bladzijden in kunnen vullen. Ik wil wel proberen om bij haar in ieder geval wat eerder de foto’s in te plakken.

Door de jaren heen
Na zo’n eerste jaar zijn er nog vele mijlpalen en bijzondere momenten die zullen volgen. Voor Luca ben ik op het moment bezig in een invulboek van 1 t/m 4 jaar. Het eerste jaar van dat boek is nu helemaal afgerond (wederom zonder foto’s) en aan de eerste pagina’s van het volgende jaar ga ik binnenkort beginnen. Dit invulboek pak ik er niet meer wekelijks of maandelijks bij. Ik denk dat ik deze er zo’n vier tot vijf keer per jaar bij pak of wanneer er toch weer een hoop bijzondere dingen zijn gebeurd. Deze maand kan ik bijvoorbeeld het gedeelte van de feestdagen invullen, zal ik schrijven over zijn taalontwikkeling die een enorme sprong heeft gemaakt en natuurlijk mag de geboorte van zijn zusje niet ontbreken.

Voor Nova kreeg ik van mijn ouders en zusje een speciaal invulboek dat loopt van zwangerschap tot en met de tienerjaren. Je beantwoordt eerst allerlei vragen over je kinderwens, de zwangerschap en de bevalling. Hierna volgen wat vragen over de kraamweek en uiteraard wordt dat jaar afgesloten met vragen over het eerste levensjaar van je kind. Hierna zijn er een aantal pagina’s per levensjaar. Het leuke van dit boek is dat het ingevuld moet worden door zowel mama als papa en dat staat ook met icoontjes aangegeven. Ik ben van plan om het boek in ieder geval tot aan de laatste bladzijde nauwkeurig bij te houden.

Overige invulboeken
Behalve de boeken die per jaar zijn ingedeeld, heb je nog vele andere boeken. Wij hebben zelf nog het oppas- en crecheboek voor Luca. Zeker in zijn eerste jaar was dit ideaal om voedingen in te kunnen noteren, slaapjes bij te kunnen houden en toch een beetje op de hoogte te blijven van bijzonderheden gedurende de dag. Het brabbels- en uitsprakenboek hebben we ook al aardig kunnen invullen het afgelopen jaar en ik gok zo dat daar nog vele prachtige uitspraken bij zullen komen de komende jaren.

Het invulboek over de kraamtijd vind ik toch ook wel een bijzonder boek. Zo’n kraamweek heb ik beide keren als een bijzondere en intense week ervaren. Ik vergat veel en met zo’n invulboek kan je het later nog eens op je gemak terug lezen. Buiten dat vond ik het ook wel even een momentje voor mijzelf. Ik probeerde elke dag even met het boek te gaan zitten en bewust terug te denken over wat we de vorige dag allemaal hadden meegemaakt. Het boek van de kraamweek van Nova heb ik heel goed bijgehouden. Alles is ingevuld. Het boek van Luca is helaas iets minder goed bijgehouden. Ik heb er toen te weinig tijd voor gehad en zoals ik net al schreef, ik vergat ook veel. Ik had dus ook niet heel erg meer de kans om het wat later alsnog in te vullen, simpelweg omdat ik mij bepaalde dingen niet goed meer kon herinneren.

Daarnaast wil ik ook nog heel graag een boek hebben voor beide kindjes om pasfoto’s en groepsfoto’s van school bij te kunnen houden. Ik heb op Internet al wat leuke boeken voorbij zien komen, dus daar ga ik binnenkort iets van bestellen. Het lijkt me zo leuk om straks in één oogopslag de veranderingen te kunnen zien van je kind. Ook heb je op die manier straks alle schoolfoto’s bij elkaar. Ik moet bijvoorbeeld door allerlei verschillende fotoboeken bladeren als ik mijn klassenfoto’s wil zien. Ook leuk natuurlijk, maar zo’n compleet overzicht vind ik toch net wat leuker.

Is het nodig? Wat ga je er (later) mee doen?
Of het nodig is? Natuurlijk niet. Ik denk dat het maar net is hoeveel waarde je er zelf aan hecht om bepaalde dingen vast te leggen. Persoonlijk vind ik het erg leuk om bijzondere momenten en mijlpalen van de kinderen vast te leggen op papier. Ik pak Luca’s boeken er ook nog wel eens bij en blader deze dan even door. Hoe zat het ook alweer met tandjes? Wanneer kreeg hij ook alweer de waterpokken? Heeft hij de vijfde ziekte nu wel of niet gehad? Ik wilde laatst ook weten hoe het met luier- en kledingmaten zat en toen heb ik ook zijn boeken er weer bij gepakt. Komend jaar zullen er vast wel vaker momenten zijn dat ik zijn invulboek van het eerste jaar erbij pak om bepaalde dingen terug te zoeken.

Ik denk dat ik het over tien jaar ook leuk vind om het allemaal nog eens terug te lezen en wie weet hebben de kinderen later zelf iets aan de invulboeken als zij zelf een kindje mogen krijgen. En zo niet? Dan zijn het voor mij nu kleine genietmomentjes om even bewust stil te zijn bij de momenten die toch al zo snel gaan.

Heb jij ook verschillende invulboeken voor jouw kind(eren)? Houd je deze trouw bij? Wat vind je het leukste invulboek? Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ervaringen. Laat je het weten bij de comments?

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.