Mijn 7 mooiste mijlpalen deze zwangerschap

Inmiddels is onze jongste telg alweer drie maanden oud. Ik heb nog een paar weekjes verlof en dan sluit ik ook die fase weer af. Regelmatig denk ik nog terug aan het begin van mijn zwangerschapsverlof. Dat lijkt nog zo kort geleden. Dat soort momenten laten mij überhaupt terugdenken aan mijn zwangerschap. Tijd om eens te gaan zitten voor de zeven mooiste mijlpalen van mijn afgelopen zwangerschap.

Er zijn genoeg mooie mijlpalen geweest deze zwangerschap. Ik denk dat de meeste mijlpalen voor (aanstaande) moeders herkenbaar zijn. Ondanks dat vind ik het wel leuk om er zelf op terug te blikken en mijn gedachten van toen nog eens op te rakelen. In chronologische volgorde:

 1. De zwangerschapstest
  Ik denk dat dit gelijk één van de belangrijkste mijlpalen van dit onderwerp is. Zonder deze mijlpaal volgen de andere mijlpalen niet.
  De afgelopen maanden heb ik zo vaak tegen mijn man gezegd dat ik ons nog zie staan in de badkamer. ‘Ik doe voor de zekerheid even een test, omdat de assistente van de huisarts zo vaag deed aan de telefoon, maar ik kan mij niet voorstellen dat ik zwanger ben.’ En het mooie is, ik zie mijzelf ook nog staan en zeggen dat ik niks bijzonders zie gebeuren met die test (de eerste tien seconden), de test weer wegleggen en wat kletsen met Kevin. Als ik na een tijdje de test weer pak, zie ik tot mijn stomme verbazing twee streepjes staan. ‘Schat, ik heb toch geen blaasontsteking, ik ben wel zwanger!’ Als alles geland is zijn we natuurlijk super blij. Dat landen duurde trouwens maar een paar seconden.
  (En nee, het was geen ‘ongelukje’. Het was wel degelijk gepland, maar gewoon nog niet verwacht op dat moment.)
 2. Combinatietest
  Bij mijn eerste zwangerschap hebben we ervoor gekozen om de combinatietest te laten doen. Het gaf een fijn idee dat er naar afwijkingen gekeken werd. Buiten dat vond ik het maar wat fijn om ons kindje te kunnen zien en bevestiging van leven te krijgen. De uitslag was helemaal goed en dat gaf een heel fijn en geruststellend gevoel. Ondanks dat ik weet dat de combinatietest een kansberekening is en het dus nog steeds betekent dat het kindje een bepaalde afwijking kan hebben, ging ik er vanuit dat we tot dusver een gezond kindje konden verwachten.
 3. De eerste schopjes
  Ja… Eigenlijk heeft het geen uitleg nodig. Ik voelde de eerste schopjes al vrij snel. En ondanks dat ik het al eerder had meegemaakt, twijfelde ik dit keer toch weer of ik de baby voelde of dat mijn darmen van slag waren. Toen ik dat gevoel wat vaker kreeg, wist ik het zeker: ik voel onze baby!
  Het voelen van die schopjes is zo fijn, want het is een bevestiging van leven in je buik en op sommige momenten heb je dat nodig.
 4. De geslachtsbepalende echo en de gender reveal
  Eerst riep ik heel hard dat ik dit keer het geslacht niet wilde weten van te voren. Totdat ik zo ontzettend ziek werd van mijn zwangerschap. Het was vele malen erger dan tijdens mijn eerste zwangerschap. Zou het dan toch zo zijn dat we een meisje krijgen? Dat gaf voor mij toch de doorslag om een extra echo te laten maken om het geslacht te laten bepalen. En waar we allebei stiekem een beetje op gerekend hadden, bleek ook zo te zijn: we krijgen een dochter!
  Voor de gender reveal hadden we een grote ballon besteld. De reacties van iedereen waren goud waard! Ik kijk het filmpje nog wel eens terug, geweldig!
 5. De 20-weken echo
  Een heel belangrijke echo waarbij naar de aanleg van de organen gekeken wordt. Super spannend en bepalend voor hoe je de rest van je zwangerschap gaat ervaren. Dit keer besefte ik mij veel meer hoe belangrijk deze echo was en was ik er toch ook wel een klein beetje nerveus voor. Gelukkig zag de echoscopiste geen afwijkingen en was ons kindje, tot dusver, gezond.
 6. Mijn zwangere buik
  Mijn buik groeide al snel. Ik vond dat je al snel kon zien dat ik zwanger was. De periode daarvoor was ik wat kilo’s afgevallen en had geen buikje. Doordat ik vocht vasthield, mijn darmen aan het schuiven en rommelen waren en er natuurlijk ook een kindje in mij groeide, zag je al snel een bolling ontstaan. Ik vond mijn buik harstikke mooi en bleef mij verbazen over hoe groot deze kon worden. Het blijft iets bijzonders.
 7. De laatste momenten zwangerschap – de bevalling
  Dit keer heb ik heel bewust nog even ‘afscheid genomen’ van mijn zwangere buik. Tussen de weeën door, vlak voordat ik onder de douche ging en de weeën nog  een soort van te doen waren, hebben we nog een laatste foto gemaakt van mij. Ik heb dit keer het hebben van de weeën, de weeën opvangen in het ziekenhuis en het persen een stuk bewuster meegemaakt. Hierdoor heb ik het goed kunnen afsluiten en kijk ik met een heel goed gevoel terug op alles.

Wat heb jij bij jouw zwangerschap als grootste mijlpaal ervaren?

Volg:
Share:

1 Reactie

 1. Anke
  25 januari 2018 / 16:25

  Weer zo’n leuk artikel 🙂 bij mijn huidige zwangerschap is de eerste echo van komende week voor mij nu een belangrijke mijlpaal, ik leef er erg naartoe… Bij de vorige zwangerschap zijn al jouw mijlpalen ook heel herkenbaar, vooral het voelen van de eerste schopjes vond ik zo bijzonder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.