Poetsen met Manon – De keukenkastjes

Het is woensdag en dat betekent dat ik weet iets in huis heb aangepakt. Eigenlijk wilde ik met het dressoir aan de slag gaan, maar uiteindelijk zijn het toch de pannenlade en een rommelkastje in de keuken geworden. Vandaag de before and after foto’s en ik daag jou ook uit om, nu het nieuwe jaar begonnen is, ook wat kastjes in de keuken aan te pakken.

Tijdens mijn verlof had ik al één en ander in de keuken schoongemaakt. De laatste week voor mijn uitgerekende datum had ik de pannenlade willen doen en ook ons rommelkastje, maar Nova werd een week eerder geboren en dus is dat klusje blijven liggen. De pannenlade was echt een beetje smoezelig geworden. Er lagen allemaal kruimels in, oude placemats die we nooit meer gebruikten en allerlei losse ellende. Ik heb alles uit de lade gehaald en even op de grond gezet. Vervolgens heb ik eerst met de kruimeldief alle losse kruimels uit de lade gehaald en daarna met een sopje de lade schoongemaakt. Dat was dus al een hele verbetering. Ik zocht uit wat ik wilde houden en wat er weg kon: een tafellaken vol vlekken, lopers vol vlekken, oude placemats en ook deed ik wat kookschorten en pannenlappen in de wasmachine.

Toen alles schoon en uitgezocht was, kon alles weer netjes in de lade. Alle pannen gingen er natuurlijk weer in, de mixer, de magnetronsterilisator (die we op het moment niet gebruiken alleen…), een flesje azijn, placemats, ovenwanten en pannenlappen en een deegroller. Het lijkt niet heel veel verschil, maar het is in ieder geval een stuk schoner!

Vervolgens was ons rommelkastje aan de beurt. Dit staat vol met thermosflessen, tupperwarebakjes, servetten, allerlei apparatuur om mee te kunnen blenden, pureren, snijden en dat soort zaken. Ik haalde alles eruit en bedacht wat er weggegooid kon worden. De dingen die we echt nooit gebruiken en waarschijnlijk ook niet op korte termijn gaan gebruiken, hebben het veld kunnen ruimen. Het kastje werd uitgesopt en daarna maakte ik een nieuwe indeling. De spullen die ik heel weinig gebruik, zette ik zoveel mogelijk op de onderste plank achterin. De spullen die ik wat vaker nodig zal hebben, zette ik op de bovenste plank neer. En zo waar… Ik hield zelfs ruimte over!

Ik heb weken tegen dit klusje aan zitten hikken, maar achteraf vraag ik mij af waarom. Het was eigenlijk zo gepiept, met een half uurtje was ik klaar. Beide kindjes lagen lekker te slapen, dus ik kon alles makkelijk uitstallen en uitzoeken. Zeker omdat het maar een kort klusje was, maar wel iets is dat één keer in de zoveel tijd echt gedaan moet worden, geeft het een fijn gevoel dat dit weer gedaan is.

Tips
– Zorg dat je een ruimte hebt om de spulletjes uit te kunnen stallen. Op het aanrecht of de keukentafel bijvoorbeeld als er nieuwsgierige kindjes rondkruipen of -lopen terwijl je aan het schoonmaken bent en anders gewoon even op de grond achter of naast je.
– Zorg dat je alvast een sopje klaar hebt staan.
– Als je je lades en/of kastjes leeg hebt gehaald, zet je alles dat je nooit of zelden gebruikt aan de kant. Wees een beetje rigoureus: alles dat je nooit gebruikt, gewoon lekker weggooien. De spullen die je zelden gebruikt, ruim je of ergens anders op of gooi je ook gewoon lekker weg. Als je het maar zelden gebruikt, mis je het waarschijnlijk ook niet.
– Een kindje dat graag wil helpen? Misschien kan hij/zij de deuren van de keukenkastjes wel even lekker schoonmaken met je doekje. Op die manier is hij in de buurt, net als mama ook met de keuken bezig, maar zit jou als het goed is niet in de weg.

Volg:
Share:

2 Reacties

 1. Annie
  7 januari 2018 / 19:34

  Ziet er weer top uit in die lades ik ga voor een nieuwe bestek bak dat is bij mij een rommeltje al die messen en andere handige dingen .
  Je stimuleer wel om naar onze troep / rommel /teveel dingen te kijken die we niet gebruiken.
  Op naar Ikea.
  Gr Annie

 2. Anke
  9 januari 2018 / 14:01

  Ah, leuk om te zien en het motiveert wel om hier thuis ook bepaalde kastjes eens leeg te halen en uit te zoeken wat er weg kan… dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.