Poetsen met Manon | Nieuwe rubriek

Er komt een nieuwe rubriek op mijn blog, tenminste dat is de bedoeling. De mensen die mij persoonlijk kennen, zullen zich wel krom lachen… Poetsen en Manon in één zin… Hoewel het huis altijd schoon is als er visite komt, heb ik er een bloedhekel aan en stop ik liever dingen weg achter deuren. Vandaag vertel ik je meer over de gedachte achter de lancering van deze rubriek en hoe de post in elkaar zal gaan steken.

Waarom ‘poetsen met Manon’?
Ik heb een bloedhekel aan soppen, schoonmaken, wassen en strijken. Ondanks dat kan ik wel enorm genieten van een (vrij) leeg washok, een nog legere strijkmand, opgeruimde kamers en een schone vloer. Als iets weer schoon is, ben ik daar ook echt blij mee. Echter, mijzelf ertoe zetten is een tweede dingetje. Ons huis kan op sommige plekken een grondige opruim-, uitzoek- en sopbeurt gebruiken en toen dacht ik ‘waarom neem ik mijn lezers daar niet in mee?’ Voor mijzelf heb ik op die manier een stok achter de deur, want ik kan wel verkondigen dat ik het ga doen, maar als ik het nu hier schrijf, moet ik het ook wel echt gaan doen.

Daarnaast vind ik het ook altijd leuk om een kijkje in andermans huis te krijgen en te zien hoe een ander dat soort dingen aanpakt. Vaak is het iets dat mij ook motiveert en ga ik zelf dan ook aan de slag met dingen schoonmaken. Dus behalve dat het mijn eigen stok achter de deur, kan ik een ander misschien ook nog een duwtje in de rug geven.

Laatste zag ik via Instagram iets voorbij komen over jezelf motiveren en wat gedachten al niet kunnen doen met motivatie die er eerst wel was en daarna opeens verdwijnt. Daar heb ik ook last van. Ik kan altijd grootste plannen maken, alleen laat uiteindelijk mijn ‘uitstel’ gedachten de overhand nemen: ‘De strijk doen we morgen wel, want ik heb nu eigenlijk geen zin’ of ‘De badkamer sla ik vandaag toch maar over, want het kan heus nog wel een paar dagen zo blijven.’ Door die ‘uitstel-gedachten’ niet meer de overhand te laten nemen en voor mijzelf een stok achter de deur te hebben, hoop ik gewoon wat meer routine te vinden. Dat betekent natuurlijk niet dat ik met al het geweld de trapkast ga uitsoppen, terwijl mijn aandacht bij bijvoorbeeld een ziek kind moet zijn. Dat is natuurlijk wel een geldig excuus. Maar de ‘ik heb geen zin’ en de ‘ik doe het later wel’ mogen niet meer voorkomen.

Wat is de bedoeling?
Eigenlijk is het heel simpel. Ik maak een foto van iets dat een troep is, ruim het op en maak een foto van de opgeruimde variant. Nou is dat wel heel erg kort door de bocht en zal er heus nog wel meer informatie verschijnen in de post zoals de aanpak, gebruikte schoonmaakmiddelen en de struggles waar ik tegenaan liep.

Nu is natuurlijk niet alles een troep, er zijn ook gewoon dingen die meer een kwestie van bijhouden zijn. Ook dat wil ik aanpakken en laten zien. Wederom is het voor mijzelf een stok achter de deur om de boel hier thuis bij te kunnen houden (ik ken mezelf… anders ben ik echt een Sjaak-Afhaak) en meer routine te krijgen.

De dingen die voor nu op de planning staan, zijn de trapkast (die is namelijk wel een bende), een aantal keukenkastjes, de ramen soppen en de studeerkamer opruimen. Gaande weg zal ik voor mijzelf vast allerlei dingen ontdekken die wel en niet werken, do’s en don’ts waar een ander misschien ook wat aan heeft en wie weet krijg ik de smaak wel enorm te pakken en gaat er een hele wereld open voor mij.

Volgende week
Volgende week komt het eerste echte artikel online. De trapkast staat op de planning, want zoals ik al schreef is de trapkast lichtelijk ontploft. Vorige week had ik al twee planken uitgezocht, omdat Kevin spullen die we niet meer gaan eten mee naar zijn werk heeft genomen voor het goede doel (voedselbank). Ik kwam echt een hoop tegen dat over datum was en we niet meer gaan gebruiken. Er kon dus een hoop weg en een hoop mee naar zijn werk. Mocht je thuis ook nog spullen hebben die je niet meer gaat gebruiken (maar uiteraard nog wel goed zijn) en een beetje bij ons in de buurt wonen, Kevin neemt het graag mee naar zijn werk (en jij hebt je voorraadplekje waarschijnlijk ook gelijk weer opgeruimd).

Heb jij een strakke schoonmaakroutine? Bijvoorbeeld op elke maandag de badkamer soppen en elke dinsdag de keuken een grote beurt geven? Heb je ook vaste klusjes die om de week of één keer per maand terug komen? Wat is jouw beste schoonmaaktip? Zou je het leuk vinden om mee te doen in een soort van challenge en elkaar op die manier te motiveren en ook je eigen huis op orde te krijgen of te houden? Ik lees het heel graag bij de comments.

 

Volg:
Share:

6 Reacties

 1. 13 december 2017 / 09:09

  Zalig! 🙂 Ik kijk er al naar uit!
  (ik ben ook niet echt geweldig goed in poetsen, dus of ik je kan motiveren is nog maar de vraag haha, maar wie weet!)

 2. Annie
  13 december 2017 / 09:28

  Goed voornemen ga je volgen heb ook last van dat uitstel gedrag dus ben reuze benieuwd

 3. Anke
  13 december 2017 / 19:25

  Leuk idee! Ik heb er ook last van dat ik steeds dezelfde dingen uitstel, zeker sinds ons kindje er is (bijna 2 jaar nu). Ik zou het ook wel leuk vinden om tips te lezen over hoe je dat aanpakt als je kleine kinderen hebt: schoonmaken als ze ergens anders zijn, achter een filmpje zetten of juist laten ‘meehelpen’? Hier werkt dat laatste namelijk niet zo heel goed, alleen het stofzuigen gaat wel maar het eerste kwartier is de stofzuiger van mijn ventje en mag ik er niet aan komen whahaha! Dus tja als je toch even gauw iets wilt doen… dan werkt dat voor mij persoonlijk beter als ik alleen ben 🙂

  • Manon
   Auteur
   13 december 2017 / 22:44

   Dat stofzuigen is herkenbaar! Onze 2-jarige vindt de stofzuiger ook geweldig. Van Sinterklaas heeft hij een eigen mini-stofzuiger gehad, dus nu kan hij ook stofzuigen als mama stofzuigt.
   Ik zal proberen wat tips tussendoor te verwerken, maar ik denk dat het ook wel leuk is om een aparte post te schrijven over ‘wat te doen met je ‘baby-dreumes-peuter-kleuter’ als jij met het huishouden bezig bent. Ik struggle er zelf altijd mee, maar ik ga eens wat verschillende dingen uitproberen en mijn ervaringen opschrijven.

 4. 13 december 2017 / 20:49

  Leuk!! Ik ga me door je laten motiveren. Vooral als het gaat om de trapkast….die van ons is ook een ‘beetje’ (ahum) ontploft.

  • Manon
   Auteur
   13 december 2017 / 22:47

   Bedankt voor je reactie! Hopelijk kan ik je ook motiveren! Ik heb de ‘before’ foto’s al gemaakt. Ik hoop dat mijn ‘after’ foto’s toch iets beter en toonbaarder zijn, haha.
   Ik heb op Instagram de #poetsenmetmanon ‘geopend’. Misschien leuk om daar met elkaar de foto’s te posten en op die manier meerdere moeders (en vaders natuurlijk ook) te motiveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.