Poetsen met Manon | Ramen zemen

Ook hier is het even een paar dagen zonder laptop geweest, dus met wat vertraging alsnog een artikel online op de woensdag, ‘poetsen met Manon -dag’.
Als er iets is waar ik tot voor kort een gruwelijke hekel aan had, was het wel de ramen zemen. Met kleine kinderen is het zo’n ondankbaar werk. Ik kan vijf minuten genieten van mijn schone ramen. Daarna zijn ze alweer onder gekleefd en zitten de snottebellen alweer op de tussendoor. Toch is het wel iets dat ik wil bijhouden, dus vandaag mijn tips en hoe ik het zemen van onze ramen aanpak.

Vorig jaar heb ik zo’n handig apparaat van mijn schoonmoeder gehad: de Kärcher. Geen gedoe meer met een sopje maken, een zeem, een doek en een wisser. Technisch gezien doe je nog steeds hetzelfde, maar het is makkelijker. Je maakt een sopje in de flacon, draait de dop erop en sprayen maar. Met het sopje in de flacon kun je best een tijdje doen. Je hoeft geen nieuwe emmer met sop te maken als het water vuil is geworden en je hebt geen gedoe met dat het water van je spons allerlei druppels verliest op plekken waar je dat niet wil. Met de ‘sopdoek’ die erop zit, zorg je dat je alles verspreid wordt over het raam dat je wilt zemen. Vervolgens pak je het apparaat (dat je van te voren even opgeladen hebt). Het apparaat zeemt al het water streeploos weg. Behalve dat ik het zemen van ramen met zo’n apparaat veel leuker vind, vind ik dit ook gewoon makkelijker.

Vorige week ging ik aan de slag met alle ramen beneden. Onze tussendeur is zo’n deur met acht glazen ruitjes. Dan hebben we het keukenraam en aan de tuinkant hebben we openslaande deuren. Genoeg glaswerk om te zemen dus. Met de Kärcher was het zo gepiept.

Luca mocht ook helpen
Luca wilde niets liever dan ook helpen. Hij pakte iedere keer het apparaat van de tafel als ik er niet mee bezig was. Het leek mij niet zo’n slim plan om hem aan de slag te laten gaan met dat hele apparaat, dus ik verzon iets anders voor hem. Terwijl ik met de tussendeur bezig was, gaf ik Luca een hydrofiele doek en gaf hem ‘opdracht’ om de tuindeur te poetsen. Hij ging heel lief aan de slag met de doek en de deur. Hij blijft natuurlijk een 2-jarige en was uiteraard zo uitgekeken op zijn taakje. Gelukkig was er genoeg speelgoed in de woonkamer en vermaakte hij zich hierna weer met zijn treinbaan.

Inmiddels is de tussendeur alweer voorzien van kleine peuterhandjes en heeft meneer zijn neus ook al tegen de deur aan gedrukt. Ondanks dat het hier in huis dus een ondankbaar klusje is, is het wel iets dat ik zo nu en dan toch maar even doe. Eigenlijk is het iets dat ik vaker zou moeten doen, zeker omdat het eigenlijk zo gepiept is. Misschien een mooi voornemen voor het aankomende jaar?

Voor aankomende week staat de bovenverdieping op de planning. In het nieuwe jaar ga ik de buitenboel zemen. Nu, zeker met oud en nieuw, heeft dat toch nog geen zin.

Hoe vaak zeem jij je ramen? Maak je nog onderscheid in buiten en binnen qua hoeveelheid zemen? Ik ben heel benieuwd hoe anderen dit aanpakken. Laat je het weten bij je comments?

Volg:
Share:

1 Reactie

  1. Anke
    29 december 2017 / 08:27

    Leuk om te lezen! Hier is het ramen zemen een klus die bijna nooit gedaan wordt… ahum!! Buiten wel hoor, maar dan door de glazenwasser 🙂 ik neem wel de terrasdeuren eens per 2 weken af met glassex en een doekje want dat is net als bij jou de plek waar de peuter het meeste aan zit 😉 de andere ramen hebben luxaflex en dat is voor mij nou net de drempel waardoor het er haast nooit van komt om schoon te maken… erg he?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.