Poetsen met Manon | reorganisatie van de trapkast

Vorige week introduceerde ik mijn nieuwe rubriek, namelijk ‘Poetsen met Manon’. Wat is de rubriek leuk ontvangen en veel gelezen. Dat motiveerde mij des te meer om thuis aan de slag te gaan. Afgelopen weekend ging ik aan de slag met de trapkast, want dat is namelijk meer ons voorraad-, opruim- en gooi alles erin dat uit zicht moet-hok. Vandaag laat ik je de before en de after foto’s zien, ik vertel je over mijn aanpak en hoe ik de kindjes tussendoor vermaakt heb.

Before
Hieronder zie je een foto van de diepe hoek van onze trapkast. Het is om je kapot te schamen. Alles is er van een afstandje in gesmeten. De boodschappentassen liggen overal los bovenop, er staat allemaal onzin in de kast, zoals een strandparasol (die heb je echt nodig in de winter) en er dwarrelen allemaal losse dingetjes op de grond.

Je kunt ook nog net een stukje van de planken zien. Een hamer, een doosje met schroefjes… De trapkast is absoluut de plek om zoiets te bewaren, not! De planken staan vol gestouwd en de logica die er ooit in zat, is verdwenen.

Op de foto hieronder zie je de rest van de trapkast. De bovenste plank bevat allerlei schoonmaakspullen. Je ziet het, ik kan er niet zo makkelijk bij en gooi dus altijd van een afstand de doosjes en doekjes weer terug. De twee planken hieronder zijn redelijk netjes. Dat komt doordat ik pas allerlei spullen had uitgezocht voor de Voedselbank.

Voor de rest staat overal wel iets, wordt het bovenste rekje van het wijnrek als dumpplek gebruikt en is de plank waar de printer op staat ook niet echt geordend.

Hoe heb ik het aangepakt?
Plank voor plank ging ik alles langs. Ik haalde de plank leeg en nam de plank gelijk even met een doekje af. Alle spullen die we al lang niet meer hadden gebruikt, gingen naar de keuken toe, zodat ik dat later allemaal in een grote vuilniszak kon gooien. Ik had een paar weken daarvoor al van alles uitgezocht dat Kevin mee naar zijn werk kon nemen om hun actie voor de Voedselbank te kunnen steunen, dus ik had niet verwacht dat ik nog zo ontzettend veel tegen zou komen dat uiteindelijk de prullenbak in kon.

Ik bracht de logica ook weer terug: de bovenste plank ik voor alle schoonmaakspullen, de twee planken daaronder bevatten alles dat te maken heeft met eten en drinken (doosjes met thee, hagelslag, pasta, rijst, etc.), de plank daaronder bevat nieuwe rollen met vuilniszakken, boterhamzakjes en dat soort zaken. De ena onderste plank is voor de katten (blikken met kattenvoer en kattensnoepjes) en de onderste plank is voor onze persoonlijke verzorging (douchegel, handzeep, etc.) Ik heb rekening gehouden met de planken die qua pak-hoogte handig hangen. De spullen die we vaak nodig hebben, staan op die planken. De overige planken is echt voorraad en daar hoeven we dus niet elke dag bij te kunnen. Die spullen staan dus op een plekje waar je iets meer ‘moeite’ voor moet doen.

Vervolgens was het wijnrek aan de beurt. Hier stonden dus ook allerlei dranken tussen die al ver over de datum waren en dus ook het veld mochten ruimen. Ik legde de champagnes bij elkaar, de wijnen bij elkaar en de overige dingen bij elkaar. Uiteindelijk bleef er maar een half gevuld rekje over.

Tot slot was het tijd om alles van de grond af te halen. Onze trapkast is vrij diep en dat betekent dat je er dus vrij veel zooi in kwijt kunt. Ik ben een hele tijd fanatiek taarten aan het bakken geweest. Ik had een abonnement op een tijdschrift en verzamelde daardoor allerlei leuke tools om je taart nog mooier mee te kunnen maken. Er staat een verhuisdoos vol met bakvormen en handige tools in de trapkast. Ook staat er een krat met bloem, suiker, poedersuiker, cakemix, appeltaartmix en dat soort dingen. Ik vind het zonde om allemaal weg te gooien, dus ik heb de verhuisdoos en kist weer recht gezet en laten staan. Een ander plekje hebben we namelijk niet in huis om dit neer te zetten. Ik deed alle lege boodschappentassen in één boodschappentas bij elkaar en zette de toilet- en keukenrollen ook netjes bij elkaar. De emmers die ik gebruik om te dweilen en een sopje in te maken zette ik zoveel mogelijk in elkaar en zette deze ook netjes weg.

Onder de onderste plank was nu ruimte gekomen om Kevins werktas neer te kunnen zetten. Deze gaat elke dag mee naar zijn werk en staat daar dus alleen maar ‘s avonds en in het weekend. Er staan een paar schoenen en een doos waar mijn apparaat in zit om de ramen mee te zemen. Wij strijken altijd beneden Het strijkijzer staat dus ook in de trapkast op de grond en de strijkplank staat langs de muur. Er was nog een plekje om de MaxiCosi neer te zetten, want die ga ik niet iedere keer boven op Nova haar kamer zetten en vervolgens elke dag weer naar beneden sjouwen. Evenals de luiertas. Deze zet ik altijd in de MaxiCosi neer, dan heb ik de spullen voor de kinderen lekker bij elkaar.

Zoals je hieronder ziet, is de kast nog steeds rijkelijk gevuld, maar alles staat weer geordend en netjes in een soort van volgorde: wat ik zelden nodig heb, staat achteraan en waar ik wat makkelijker bij moet kunnen, staat vooraan.

Gebruikte schoonmaakattributen

  • de kruimeldief
  • een sopdoekje
  • allesreiniger
  • een emmer om een sopje in te maken
  • een droge theedoek
  • vuilniszakken

Vermaak voor de kindjes
Waar ik zelf altijd tegenaan loop tijdens het schoonmaken en opruimen, is het bezig houden van de kinderen. Nova is (nog) heel makkelijk en heeft de hele tijd geslapen. Luca vermaken is iets lastiger, hoewel hij heel goed zelf kan spelen. Hij is twee en bedenkt natuurlijk altijd van alles dat hij wil doen op zo’n moment en dat dan net niet handig uitkomt. Gelukkig stond er een grote baan van zijn V-Tech speelgoed uit en lag zo ongeveer alle Duplo op de grond. Hier heeft hij een poosje zelf mee gespeeld. Ook kwam hij regelmatig even kijken wat ik aan het doen was. Kleine dingetjes die weggegooid moesten worden, kon hij mooi aan Kevin geven. Die stond alles in de vuilniszak te stoppen (het aanrecht was namelijk iets te vol geworden). Op die manier voelde Luca zit ook betrokken.

Luca heeft van Sinterklaas een speelgoed stofzuiger gehad. Ik heb hem gevraagd even in de woonkamer te gaan stofzuigen. De kruimeldief vindt hij geweldig, dus toen ik klaar was met de kruimeldief mocht hij ook in de woonkamer stofzuigen met de kruimeldief. Tussendoor komt hij natuurlijk zijn speelgoed weer tegen en gaat daar dan weer verder mee, want de spanningsboog van een 2-jarige is nog niet zo lang.

Wat anders nog een kleine tip zou zijn, is even een pauze inlassen tijdens je schoonmaaksessie en even met je kindje mee spelen. Zodra hij/zij dan op gang is, kan jij weer even verder met hetgeen waar je mee bezig was. En wat denk ik heel belangrijk is, is dat als de klus niet afkomt op het moment dat jij ervoor gereserveerd had, er morgen weer een nieuwe dag is.

Ik ben blij dat de kast weer netjes is. Er is een ruime vuilniszak vol met troep weggegooid, de vloer is weer kruimelvrij en alles staat weer strak gespiegeld op de planken. Nu is de truc om het zo te houden. Hopelijk lukt dat!

Is jouw trapkast ook een ongeorganiseerde bende? Dan daag ik jou uit om ook jouw trapkast op te ruimen. Hopelijk heb je iets aan mijn aanpak en tips of wie weet heb je voor mij nog goede tips voor mijn volgende ‘Poetsen met Manon -project’. Via Instagram heb ik de #poetsenmetmanon geopend. Misschien het leuk om daar allemaal onze before and after foto’s te delen. Zo motiveren we elkaar!

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.