Update: Nova is 1 maand

Met een lichtelijk verdwaast gevoel begin ik aan het schrijven van deze post. Nova is gewoon alweer een maand oud. Vorige week zat ze toch nog in mijn buik? Ik vertel je in deze update hoe deze eerste maand is verlopen. Van voedingen tot slaapjes, van spuitluiers tot de eerste uitstapjes. Lees je weer mee?

Voedingen en slaapjes
Nova krijgt borstvoeding. Iets dat ik heel graag weer wilde proberen (bij Luca verliep het niet geheel vlekkeloos). Ik ben met drie maanden zwangerschap al begonnen met lezen en ben lid geworden van een borstvoedingspagina op Facebook. Hier heb ik continu meegelezen en vooral alle informatie opgeslagen op mijn harde schijf. Ik was vast besloten om dit keer langer dan zes weken borstvoeding te geven, dit keer geen giga overproductie te creëren en bij de eerste symptomen van spruw overal aan de bel te trekken.
De eerste week heb ik best wel pijn gehad. De Purelan (lifesaver!!) werkte wel iets, maar het aanhappen deed me toch een pijn. Er kwam een lactatiekundige meekijken, maar zij kon op het aanhappen niks aanmerken. Het is echt een kwestie van eelt kweken. Toen de kloofjes over waren, ging het een stuk beter en werd het nagenoeg pijnloos. Het toeschietreflex is even pijnlijk, maar dat zakt al gauw weer weg.
Nova drinkt goed aan de borst. Komt gemiddeld elke drie uur. Aan het einde van de middag begint het clusteren en wil ze vaak elk uur drinken, met een beetje pech elk half uur. Ik geef eraan toe en ga gewoon lekker op de bank liggen met haar. Zodra ze weer tevreden is, ga ik als een haas de keuken in om eten voor te bereiden en als ik geluk heb ook warm op te eten. Vanaf 20.00 uur is het clusteren voorbij en valt ze heerlijk in slaap in de box. De laatste voeding krijgt ze nu tussen 22.00 en 23.00 en slaapt dan tot 02.30/03.00 uur door. Helemaal prima!
De volgende voeding komt dan weer tussen 06.00 en 07.00 uur. Hierna gaat ze gewoon weer naar bed en als ik geluk heb, slaapt ze dan weer twee of drie uurtjes. Dan kan ik ontbijten met Luca, douchen, aankleden, de berg was die ontstaan is in de wasmanden doen en de wasmachine gelijk maar een wasje laten draaien. Het is trouwens niet normaal hoe snel die wasmanden zich tegenwoordig vullen!

De laatste dagen is Nova overdag ongeveer twee uurtjes gezellig wakker. Dan reken ik het drinken en een boertje laten niet mee, maar alleen alles dat daar buiten valt. Tijdens het drinken is ze natuurlijk wel wakker en de helft van de tijd daarna ook nog wel eventjes. ‘S avonds heeft ze vaak krampjes en dan is ze ook wakker, maar huilt ze wel vaak. Als ik dan alles bij elkaar optel, is ze zo’n vijf uurtjes per 24 uur wakker. Echt bizar. Luca was ongeveer de halve dag wakker. Hij was wel een refluxbaby (waar we pas na 2 maanden achter kwamen), dus dat mag misschien niet vergeleken worden, maar toch… Je snapt dat ik niet weet wat ons overkomt.

Luiers
Dat je de eerste periode aan het verschonen blijft, was ik eventjes vergeten. Er gaan zo’n negen tot tien luiers per dag door hierzo. Mevrouw heeft een hekel aan vieze of natte billen (geef haar eens ongelijk) en zet het dus op een huilen als haar luier niet meer naar haar zin zit. Opzich wel handig en we waren er gelukkig redelijk snel achter dat ze dus ook duidelijk aangeeft wanneer haar luier verschoont moet worden.
Sinds een paar dagen heb ik kennis mogen maken met de echte spuitluiers, waarbij ik dus gewoon gelijk maar het badje vol laat lopen. De voorgaande weken bleef over het algemeen alles netjes binnen de lijntjes, maar nu dus al een paar keer niet meer.
We gebruiken nog steeds maatje 1 van de Pampers New Baby. Wel zijn we nu het laatste pak aan het opmaken en gaan dan over naar maatje 2.

De eerste uitstapjes
Aangezien ik het de eerste periode rustig aan wilde doen en ook best last van mijn bekken heb (gehad), hebben we nog niet heel veel uitstapjes gemaakt. We zijn bij onze ouders een aantal keer geweest, we zijn uiteraard buiten wezen wandelen en we zijn een keer naar Ikea geweest. Alles op zijn tijd. Buiten dat vind ik het nog best een klus om alleen met twee kleintjes ergens naartoe te gaan. Als ik lichamelijk weer de oude ben, of in ieder geval een soort van, dan ga ik wel weer wat meer de deur uit. Nu kan ik ook gewoon nog niet zo makkelijk achter Luca aanrennen bijvoorbeeld.

Verder groeit Nova heel goed op mijn melk, draagt ze nog maatje 50. Hoewel ik wel langzaam een aantal pakjes aan het opbergen ben en af en toe een wat kleiner vallend setje maat 56 al aantrek. Ik gok dat we binnen nu en maximaal anderhalve week volledig op maat 56 over zullen zijn. Dan is echt het piepmini eraf.

Hoe het met mij gaat
Afgelopen maand is voorbij gevlogen. Ik heb zeker anderhalve week last gehad van naweeën. Dat was echt super rot en pijnlijk. De naweeën trokken precies terug naar de plek waar de rugweeën zaten. Met heel hard duwen, wrijven, een kruikje en echt wat ademhalingsoefeningen in combinatie met puffen kwam ik de naweeen (die vaak 15-30 minuten duurden!) door.
Ik heb lang last gehad van mijn stuitje en bekken. Mijn stuitje is gekneusd tijdens de bevalling en daar heb ik met zitten en liggen best last van gehad. Pas na twee weken ging dat ook weer beter. Ik heb nu na een half uur staan en lopen nog een zere rug en merk dat ik dan gewoon letterlijk niet meer rechtop kan staan. Mijn spieren zijn flink verslapt en alles moet weer terug in zijn oude toestand schuiven. Ik merk nu dat dat wat langer de tijd nodig heeft dan na een eerste kindje.
Behalve dat mijn hele rug- en bekkengebied nog slap is, gaat het verder heel goed. Ik weet alles thuis te redden. Natuurlijk is het soms flink aanpoten, maar het is heus genieten! Ik zit nog steeds op mijn roze wolk.

Jullie zijn weer helemaal bij en op de hoogte van afgelopen maand. Volgende maand komt er weer zo’n update.

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.