Zwangerschapsupdate | week 38

Oh man, alweer 38 weken zwanger. Madame zit voorlopig nog prima in mijn buik. Ze heeft nog prima de ruimte en laat geregeld merken dat ze er is (gelukkig maar!). Ik blik vandaag terug op mijn afgelopen bezoekje aan de verloskundige en vertel hoe het met mij gaat. Eigenlijk gewoon een lekker kletsblogje, maar dan vooral zwangerschapsgerelateerd.

Bezoekje aan de verloskundige
Vanaf vorige week moet ik elke week langs bij de verloskundige. Elke week worden de standaard controles uitgevoerd:  het gewicht en de bloeddruk van mij worden gecontroleerd, de groei van mijn buik wordt opgemeten, de ligging van de baby wordt bepaald en er wordt gekeken of de baby ingedaald ligt. Uiteraard wordt er ook geluisterd naar het hartje van de baby.

Mijn bloeddruk was, zoals altijd eigenlijk, keurig laag. Dat is iets waar ik mij nooit zorgen over heb hoeven maken. Ik mag eerder een extra dropje of bouillonsoepje nemen, dan dat ik wat minder zout moet gebruiken. Een heel fijn idee, want een lage bloeddruk is voor de baby ook fijn. Qua gewicht gaat alles keurig. Ik zit nu op ongeveer 13 kilo erbij en vind dat prima. Bij Luca was ik een kilo of 15 aangekomen, dus ik denk dat ik dit keer ook ga eindigen op ongeveer +15 kilo. Op de groei van mijn buik was ook niks aan te merken. De metingen waren dus allemaal keurig in orde.

Ik was benieuwd of de baby nog met haar hoofdje naar beneden lag, aangezien ze de week daarvoor nog even een salto gemaakt had. Ik had het gevoel dat ze nog goed lag, maar dat hoeft natuurlijk niks te betekenen. Gelukkig bleek mijn gevoel goed te zijn en lag ze nog keurig met haar hoofdje naar beneden en er lag zelfs al een klein stukje van haar hoofdje in mijn bekken. Het gaat nog maar om een klein stukje, maar dat is al meer dan we van de vorige zwangerschap gewend zijn. Het verklaart in ieder geval wel de pijn die ik momenteel ervaar met bijvoorbeeld lopen en omdraaien in bed. Het hartje klonk keurig.

Omdat ze niet volledig ingedaald ligt, blijft het advies om zo snel mogelijk plat te gaan liggen als mijn vliezen breken. Pas als ze volledig ingedaald ligt, wordt dit advies opgeheven.

Hoe gaat het verder met mij?
Ik moet rustig aan doen en word snel teruggefloten door mijn lijf. Zolang ik daar naar luister, is het goed te behappen. Ja, ik heb best een hoop pijn en moet toch nog regelmatig paracetamol innemen om enigszins te kunnen functioneren, maar dan gaat het daarna ook wel weer. Ik maak maar korte uitstapjes en probeer gewoon thuis lekker een beetje te rommelen en mij voor te bereiden op de komst van de baby.

Ik probeer nog bewust wat momentjes in te bouwen dat ik even contact maak met de baby en even geniet van het getrappel in mijn buik. Oké, een flink trap tegen mijn ribben is niet echt een genietmomentje, maar dat hoort er wel bij.

Ik geniet van mijn verlof, de tijd die ik met Luca kan doorbrengen, ons opgeruimde huis en begin langzaam een soort rust in mijn hoofd te krijgen. Die rust en het opgeruimde gevoel in mijn hoofd geeft weer ruimte voor kilo’s aan inspiratie voor mijn blog, leuke en fijne ideeën voor de kraamtijd en voor de periode daarna. Ook ben ik al druk bezig met het nadenken over het kraamfeest dat we willen organiseren. Eigenlijk allemaal hele leuke dingen waar nu de ruimte en tijd voor aan het ontstaan is. Hopelijk kan ik hier binnenkort echt mee aan de slag.

Ik ben benieuwd of dit de laatste update zal zijn die ik zal schrijven of dat ik gewoon de 39 weken zwangerschap ga aantikken. Ik verwacht dat er nog minimaal één zwangerschapsupdate verschijnt, die van week 39. Misschien dat die daarna maar half is, maar voor hetzelfde geldt gaan we gewoon door tot de 42… We’ll see 🙂

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.