Zwangerschapsupdate | week 39

39 weken zwanger vandaag. Stiekem hoop ik dat dit mijn laatste zwangerschapsupdate is die ik schrijf, maar dat zullen we natuurlijk pas volgende week weten. Vandaag blik ik terug op de afgelopen zwangerschapsweek en vertel ik je over het bezoekje aan de verloskundige dat ook in de afgelopen week gepland stond. Lees je weer mee?

Controle bij de verloskundige
Afgelopen week had ik ook weer de wekelijkse controle bij de verloskundige gepland staan. Mijn bloeddruk was nog steeds heel netjes laag, iets waar ik heel blij mee ben. Je hoort vaak genoeg dat bij vrouwen de bloeddruk aan het eind van de zwangerschap stijgt en bij sommige vrouwen echt tot over de grens stijgt en dus ingeleid moeten worden. Dit is bij mij gelukkig niet het geval. Qua gewicht verloopt alles ook keurig.

De groei van mijn buik werd opgemeten, de ligging van de baby werd gecontroleerd en uiteraard werd er ook even naar het hartje geluisterd. Alles was keurig. De baby lag keurig ingedaald. Iets dat ik van te voren niet in de planning had opgenomen. Luca is pas tijdens de bevalling ingedaald, dus ik was er ook een beetje vanuit gegaan dat dit kindje dat dan pas zou doen. Behalve dat het voor nog maar gewaggel tijdens het lopen zorgt, bekijk ik het positief: dat scheelt weer wat centimeters voor de bevalling.

Dat de kleine ingedaald ligt, is gunstig voor het beladvies als de bevalling is begonnen. Mochten mijn vliezen breken, dan hoef ik nu niet meer zo snel mogelijk te gaan liggen en de verloskundige te bellen. Nu gelden de normale regels: is het vruchtwater helder, wacht de weeën af. Bij groenig of rozig vruchtwater wel gelijk contact opnemen met de verloskundige.

Aangezien mijn vorige bevalling vrij vlot verliep, heb ik wel een iets afwijkend beladvies gekregen. Normaal gesproken bel je pas als je een uur lang elke vijf minuten weeën hebt. Ik mag bellen zodra ik denk dat de bevalling begonnen is. Dat betekent dus dat als ik bijvoorbeeld merk dat de weeën echt krachtig gaan worden of als ik gewoon echt herkenning voel ten aanzien van mijn vorige bevalling. Ze komen liever een keer te vaak dan één keer te laat. Hopelijk mag ik aankomende week ‘het’ telefoontje weer plegen. Ergens vind ik dat wel een soort van magisch, bellen naar de verloskundige om te zeggen dat de bevalling echt begonnen is. Dat maakt het allemaal nog spannender en weer een stapje dichter in de buurt van de ontmoeting met de baby.

Nesteldrang
Gelukkig had ik nog geen last van nesteldrang (kuch kuch…), maar deze laatste paar dagen is het nog meer geworden. Alles moet schoon en in orde. Ik ben alles aan het soppen en poetsen. Normaal heb ik echt een hekel aan poetsen, nu nog steeds, maar ik kan me er veel beter toe zetten. Afgelopen dagen heb ik de benedenverdieping en de eerste verdieping helemaal gestofzuigd en gedweild. Als ik de komende dag nog met mijn dikke buik loop, ga ik de zolder nog lekker dweilen, de trappen helemaal soppen en de ramen zemen. Haha, grootste plannen. De nesteldrang neemt mij helemaal over.

Lichamelijk
Ik merk absoluut dat het kindje ingedaald ligt. Ik ben net een achterlijke pinguïn als ik loop, moet 600 keer per dag plassen en ben door die grote buik af en toe wel een beetje uit balans. Maar dat zijn de dingen die echt bij die laatste loodjes horen. Het slapen gaat de laatste week gelukkig weer wat beter, ik ben niet misselijk en qua energie zit ik op zich ook gewoon goed. Ik mag eigenlijk niet klagen over hoe mijn lichaam het zo op het eind van de zwangerschap doet.

Vanmiddag heb ik weer een controle bij de verloskundige gepland staan. Ik ben benieuwd. Maar volgens mij heeft de baby het gewoon nog prima naar haar zijn in mijn buik, ik voel me goed, voel de baby nog voldoende. Ik verwacht dus gewoon weer een prima controle. Je leest het volgende week.

Volg:
Share:

1 Reactie

  1. Patricia
    18 oktober 2017 / 19:09

    Leuk om je blogs te lezen!! Ook omdat mij dochter over anderhalve WK 1 Wordt ….jij loopt dus precies/ bijna gelijk met hoe ik vorig jaar liep ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.